Archiwum kwiecień 2018


kwi 20 2018 Doświadczenie kucharskie oraz kultura kelnerska...
Komentarze: 0
zapaskiDoświadczenie w kuchni podczas prowadzenia lokalu jest niezbędne.
To kucharz w głównej mierze odpowiada za dobro restauracji. Jego potrawy muszą być smaczne i aromatyczne. To gwarantuje zadowolenie klienta, który chętniej będzie odwiedzał lokal. 

Kucharskie umiejętności
Kucharz potrzebuje najlepszego sprzętu, by mógł w pełni profesjonalny sposób przyrządzać dania. Niezbędny jest więc zestaw noży, które posłużą jako narzędzie do precyzyjnego krojenia składników oraz patelni i garnków , na których to zostaną przyrządzone potrawy. 
Równie ważny jest strój. Gotujący musi mieć wygodny i niczym nie skrępowany strój. W celu ochrony przed ciepłymi daniami niezbędne są rekawice kuchenne. Dzięki nim kucharz nie oparzy się. Muszą one być odpowiednio grube, a zarazem oferujące wygodny i pewny chwyt. 
Czapki kucharskie są zaś wizytówką u każdego kucharza. 

Kelnerski profesjonalizm

Rola kelnera jest także odpowiedzialna. Przede wszystkim obsługujący musi zrobić pierwsze dobre wrażenie. 
Niezbędny jest szczery uśmiech oraz pozytywna energia. Samo przyjmowanie zamówienia musi odbywać się w nienaganny sposób. To kelner odpowiada za dobre samopoczucie klienta oraz po części zachęca go do ponownego odwiedzenia miejsca. Zapaski kelnerskie pomagają rozpoznać obsługę. Jest to charakterystyczny znak rozpoznawczy dla kelnerów.

Podsumowując, zarówno kelner, jak i kucharz są ważnymi rolami w restauracji. By wszystko dobrze funkcjonowało niezbędne są obie te osoby.