Kategoria

Wyposażenie


maj 06 2019 Wydajne kostkarki do lodu dla domu i gastronomii...
Komentarze: 0

Przyrządzanie napojów chłodzących, drinków, schładzanie ryb i owoców morza, hartowanie produktów w lodowatej wodzie, będące etapem przygotowywania niektórych dań, to sytuacje w których nie można obyć się bez znacznej ilości lodu. 

Produkcja wielu kilogramów lodowych kostek w krótkim czasie możliwa jest dzięki wykorzystaniu profesjonalnego urządzenia - kostkarka do lodu w domu czy punkcie gastronomicznym, to niezbędny element wyposażenia kuchni i baru.

Jak obliczyć zapotrzebowanie na lód?

kostkarka do loduZapotrzebowanie na lód oblicza się na podstawie średniego zużycia kostek lodu w ciągu godziny przy maksymalnym obłożeniu. W pubie czy klubie serwującym w godzinach szczytu 100 drinków z trzema kostkami lodu, zapotrzebowanie dobowe nie przekracza 2400 kostek (średnia dobowa to 1/3 maksymalnego godzinowego zużycia). 

Aby mieć pewność, że podczas upałów czy wielkiej imprezy lodu nie zabraknie, można zakupić maszynę o większej wydajności. 

Jaką kostkarkę kupić?

Wybór kostkarki do lodu wiąże się z zapotrzebowaniem. Do domu wystarczy wbudowana w drzwi lodówki kostkarka do lodu lub niewielkie urządzenie o wydajności kilkuset kostek na dobę.

Wielkie restauracje, dyskoteki czy kluby potrzebują maszyn wydajnych, które nadążą z produkcją tysięcy lodowych kostek Dice, Nugget, Cubelet czy płatków. 

Aby mieć pewność, że lód będzie zawsze dostępny w odpowiedniej ilości, właściciele takich punktów zaopatrują się w wytwornice lodu, które produkują nawet 300 – 400 kg na dobę. Są to najczęściej urządzenia modułowe, więc dodatkowo potrzebne są specjalne zbiorniki służące do przechowywania wytworzonego lodu.

Wszystkie nowoczesne, profesjonalne kostkarki do lodu są w pełni zautomatyzowane oraz posiadają urządzenia do uzdatniania wody.

 

gasterka : :
kwi 20 2018 Doświadczenie kucharskie oraz kultura kelnerska...
Komentarze: 0
zapaskiDoświadczenie w kuchni podczas prowadzenia lokalu jest niezbędne.
To kucharz w głównej mierze odpowiada za dobro restauracji. Jego potrawy muszą być smaczne i aromatyczne. To gwarantuje zadowolenie klienta, który chętniej będzie odwiedzał lokal. 

Kucharskie umiejętności
Kucharz potrzebuje najlepszego sprzętu, by mógł w pełni profesjonalny sposób przyrządzać dania. Niezbędny jest więc zestaw noży, które posłużą jako narzędzie do precyzyjnego krojenia składników oraz patelni i garnków , na których to zostaną przyrządzone potrawy. 
Równie ważny jest strój. Gotujący musi mieć wygodny i niczym nie skrępowany strój. W celu ochrony przed ciepłymi daniami niezbędne są rekawice kuchenne. Dzięki nim kucharz nie oparzy się. Muszą one być odpowiednio grube, a zarazem oferujące wygodny i pewny chwyt. 
Czapki kucharskie są zaś wizytówką u każdego kucharza. 

Kelnerski profesjonalizm

Rola kelnera jest także odpowiedzialna. Przede wszystkim obsługujący musi zrobić pierwsze dobre wrażenie. 
Niezbędny jest szczery uśmiech oraz pozytywna energia. Samo przyjmowanie zamówienia musi odbywać się w nienaganny sposób. To kelner odpowiada za dobre samopoczucie klienta oraz po części zachęca go do ponownego odwiedzenia miejsca. Zapaski kelnerskie pomagają rozpoznać obsługę. Jest to charakterystyczny znak rozpoznawczy dla kelnerów.

Podsumowując, zarówno kelner, jak i kucharz są ważnymi rolami w restauracji. By wszystko dobrze funkcjonowało niezbędne są obie te osoby.
lut 21 2018 Własny biznes gastronomiczny - w jakie akcesoria...
Komentarze: 0
miarki kuchennePoczątki w branży gastronomicznej nie należą do łatwych. Niezbędna jest nie tylko duża ilość sprzętu, ale także szereg małych i drobnych akcesoriów. Ciężko zamknąć jest listę potrzebnych elementów i produktów. Po rozpoczęciu pracy okazuje się zwykle, że brakuje wielu akcesoriów. Tego nie da się uniknąć, jednak należy przygotować się do startu działalności jak najlepiej.

Drobne akcesoria
Posiadając już całe podstawowe wyposażenie kuchni, należy skoncentrować się na różnego typu akcesoriach. Potrzebne będą m.in. miarki kuchenne, miski, czy też rozdrabniacze do masła. Mogłoby się wydawać, że są to produkty, bez których przygotowanie potraw również jest możliwe. Oczywiście tak jest, jednak należy pamiętać, że gotowanie w warunkach domowych, a gotowanie w lokalu gastronomicznym, to dwie różne kwestie. W gastronomi liczy się szybkość przygotowywania posiłków, dokładność, a także komfort. Każdy gadżet może okazać się tym niezbędnym.

Odzież kuchenna - obowiązkowa czy nie?
Kelner w ubraniach codziennych nie wygląda zbyt zachęcająco i reprezentacyjnie. Spada standard obsługi, a goście mogą czuć dezorientację. Zapaski kelnerskie nie są drogie, a z pewnością wyglądają profesjonalnie i schludnie. Kieszenie pozwalają schować np. notesik kelnerski, co jest niezwykle wygodne. 
Osoby pracujące w kuchni muszą posiadać m.in. fartuchy, czapki, czy też rekawice kuchenne.
lis 26 2017 Mata silikonowa i worki cukiernicze
Komentarze: 0
Aby usprawnić pracę w kuchni warto zaopatrzyć się w praktyczne akcesoria, które znacznie ulepszą czas i sposób gotowania i pieczenia. Wymienić można tutaj dwa ciekawe gadżety.

Mata silikonowa

Przydaje się ona do przygotowania ciast, ciasteczek, pizzy oraz innych wypieków. Dzięki tego rodzaju macie nie brudzi się blatu ani drewnianej stolnicy, nie używa się także blachy i papieru do pieczenia. Dlaczego? Ponieważ na macie silikonowej można zarówno wyrobić, jak i upiec ciasto. Po całym procesie można ją zaś bez problemu umyć (ręcznie lub w zmywarce) - przejdź na Sklep Technica. Co więcej, często taka mata posiada:
- miarki boczne, które pozwalają przygotować odpowiednich formatów ciasto prostokątne,
- miarki wyśrodkowane, które są przydatne do przygotowania pizzy lub spodu do tarty.
Taka mata jest wygodna w użyciu i jak widać - niezwykle funkcjonalna, dlatego powinna znaleźć się w każdej kuchni.

Worki cukiernicze

Te przedmioty, inaczej nazywane rękawami do ozdabiania kremem są bardzo przydatne przy masowej lub indywidualnej produkcji tortów, ciast, muffinek. Rękawy cukiernicze pozwalają na precyzyjne dekorowanie wypieków kremem. Są bardzo użyteczne, gdyż mogą posiadać kilka odmiennych końcówek, co sprawia, że wzory mogą być naprawdę różnorodne.
lis 24 2017 Jak wygląda dzwonek hotelowy?
Komentarze: 0
Wszędzie tam, gdzie istnieje choć nikła potrzeba przywoływani personelu przez klienta, przydatne stać się mogą tradycyjne dzwonki, które są niezwykle proste, a bardzo funkcjonalne.

Dzwonek hotelowy

Umieszcza się go na drewnianej albo metalowej podstawce. Najczęściej jest on chromowany i wykonany z wysokopolerowanej stali nierdzewnej. Dzwonek hotelowy taki jest stylowy, estetyczny i elegancki, a swoim wyglądem nawiązuje do dzwonków tradycyjnych, produkowanych w ubiegłym wieku. Nie ma jednej, ustalonej średnicy dzwonka, może więc być ona dowolna. Można ustawiać go poziomo lub montować pionowo. Po naciśnięciu dzwonek wydaje głośny, charakterystyczny dźwięk. Całkowitym powrotem do klasyki są spotykane czasem dzwonki ze stali, którymi należy potrząsnąć - trzymając za długą rączkę.

Inne zastosowania dzwonka


Dzwonki recepcyjne to jak sama nazwa wskazuje - niezbędny element wyposażenia recepcji hotelowej. Przydać może się on również w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych, takich jak bary, restauracje czy kawiarnie. Używać można go również w mniejszych sklepach detalicznych. Postawiony na ladzie albo konturze dzwonek, na pewno pomoże klientowi przywołać obsługę danego hotelu czy personel w restauracji.