Komentarze: 0
Przyrządzanie napojów chłodzących, drinków, schładzanie ryb i owoców morza, hartowanie produktów w lodowatej wodzie, będące etapem przygotowywania niektórych dań, to sytuacje w których nie można obyć się bez znacznej ilości lodu.
Produkcja wielu kilogramów lodowych kostek w krótkim czasie możliwa jest dzięki wykorzystaniu profesjonalnego urządzenia - kostkarka do lodu w domu czy punkcie gastronomicznym, to niezbędny element wyposażenia kuchni i baru.
Jak obliczyć zapotrzebowanie na lód?
Zapotrzebowanie na lód oblicza się na podstawie średniego zużycia kostek lodu w ciągu godziny przy maksymalnym obłożeniu. W pubie czy klubie serwującym w godzinach szczytu 100 drinków z trzema kostkami lodu, zapotrzebowanie dobowe nie przekracza 2400 kostek (średnia dobowa to 1/3 maksymalnego godzinowego zużycia).
Aby mieć pewność, że podczas upałów czy wielkiej imprezy lodu nie zabraknie, można zakupić maszynę o większej wydajności.
Jaką kostkarkę kupić?
Wybór kostkarki do lodu wiąże się z zapotrzebowaniem. Do domu wystarczy wbudowana w drzwi lodówki kostkarka do lodu lub niewielkie urządzenie o wydajności kilkuset kostek na dobę.
Wielkie restauracje, dyskoteki czy kluby potrzebują maszyn wydajnych, które nadążą z produkcją tysięcy lodowych kostek Dice, Nugget, Cubelet czy płatków.
Aby mieć pewność, że lód będzie zawsze dostępny w odpowiedniej ilości, właściciele takich punktów zaopatrują się w wytwornice lodu, które produkują nawet 300 – 400 kg na dobę. Są to najczęściej urządzenia modułowe, więc dodatkowo potrzebne są specjalne zbiorniki służące do przechowywania wytworzonego lodu.
Wszystkie nowoczesne, profesjonalne kostkarki do lodu są w pełni zautomatyzowane oraz posiadają urządzenia do uzdatniania wody.